Top antrenori de șah din România

Șahiștii români au câștigat titluri internaționale și datorită unor antrenori pricepuți și dedicați, care au știut cum să îi îndrume încă de la vârste fragede. În șah, nu este ca la fotbal. Antrenorul este o prezență foarte discretă, „omul din umbră” a cărui muncă este înțeleasă și conștientizată doar de cunoscători.

Dincolo de reputația avută în domeniu, un antrenor bun de șah trebuie să fie un fin psiholog, să îl provoace pe elev să gândească și să fie creativ, să îl motiveze și să îi facă un plan de pregătire fizică pentru funcționarea optimă a creierului.

Iată care sunt unii dintre cei mai cunoscuți antrenori de șah din România:

Corvin Radovici

E maestru internațional și antrenor emerit. El este cel care i-a descoperit și i-a format pe doi dintre șahiștii români renumiți: Florin Gheorghiu, primul jucător român care a obținut titlul de mare maestru internațional, și Dieter Nisipeanu, primul șahist român care a trecut de bariera unui coeficient ELO de 2700 și care a adus un titlu internațional în Romania (Campion european în anul 2005).

De asemenea, Radovici l-a descoperit și pregătit pe maestrul internațional Adrian Negulescu. A fost și antrenorul marelui maestru Constantin Ionescu și al vicecampionului mondial de amatori Radu Cristian Toma.

Alin Berescu

A învățat să joace șah la vârsta de 3 ani de la tatăl său. Pentru ca un copil să atingă marea performanță, antrenorul crede că este nevoie de „90% transpirație și 10% inspirație și talent: „Munca individuală este ingredientul principal pentru atingerea succesului. La copii, șahul trebuie să înceapă ca o joacă, iar treptat aceasta să devină o pasiune”.

Antrenorul naționalei masculine a avut rezultate internaționale deosebite ca jucător: medalie de argint la Campionatul Mondial de juniori din 1990 (U10), medalie de bronz la Campionatul Mondial de juniori din 1991 (U12), campion cu echipa României de juniori la Olimpiada de Cadeți din 1996. Este vicepreședinte al Federației Române de Șah.

Gabriel Grecescu

Joacă șah la vârsta de 7 ani. În timpul liber, îi place să scrie despre „sportul minții” și să se implice în proiectele care ajută la dezvoltarea acestuia, ghidându-se după principiul: „Caută mutarea care se potrivește stilului tău, nu cea pe care o consideră lumea corectă”. A fost campion național de juniori și de de seniori. Este secretar general al Federației Române de Șah.

Constantin Ionescu

Maestru internațional, a făcut parte din lotul României la opt olimpiade de șah consecutive, în perioada 1986-2000. Este antrenor federal. Matematicianul a fost căpitan al echipei naţionale masculine la Olimpiada din 2006 şi la C.E. 2007. 

În timpul comunismului, mergea cu un coleg cu Oltcit-ul prin țările socialiste, pentru a „lega” turneele. Constantin Ionescu a explicat că este greu pentru un antrenor să mai joace șah la cel mai înalt nivel: „ Dacă predai, îți ieși din mână. În loc să te antrenezi la nivelul tău, te cobori să explici celor mai slabi”.

Alin Toma

Este președintele Federației Județene de Șah Cluj. Este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți promotori ai acestui sport din județul Cluj și din Transilvania, organizând numeroase turnee.

„Șahul înseamnă inteligență, răbdare, dorință de victorie, memorie. Strategiile învățate dezvoltă gândirea, iar tacticile dezvoltă spiritul de observație. Într-o zi dai o lecție adversarului, în următoarea primești tu o lecție de la acesta”, spune Toma, care face parte din Consiliul Director al Federației Române de Șah.

Marius Ceteraș

S-a numărat printre fondatorii Uniunii cluburilor de şah din România și este antrenor din 1995. Printre altele, a scris și un manual de șah.

„Întotdeauna mi-a plăcut să ţintesc spre marea performanţă în activităţile în care m-am implicat. Mi-am dorit să antrenez juniori care să dorească să ajungă la cel mai înalt nivel naţional şi international şi am reuşit. Mi-am dorit să scriu cărţi de şah de foarte bună calitate şi am reuşit. Mi-am dorit să organizez turnee la care participanţii să se simta foarte bine şi care să îi facă să îşi amintească cu plăcere de Alba Iulia şi am reuşit”, și-a desris activitatea membrul Comitetului Director al federației.

Surse: Wikipedia, chessmasters.ro, stere.ro